Мащерката е растение, което има около 350 разновидности. От хилядолетия е използвана от човека, сред традиционните е за българина. Прилага се и с кулинарна, и с лечебна цел.
В древността давали мащерката при тъга и меланхолия, за възвръщане на тонуса, позитивността към живота, за нови жизнени сили, дори за кураж...
Мащерката принадлежи към семейството на ментата. Цветчетата ѝ са дребни, в различни нюанси на лилавото, розовото и бяло. Независимо от мъничкия им размер по-голяма част от тях отделят примамлив нектар, който пчелите използват за производството на също толкова ароматен мед. Листата могат да бъдат с различни форми и нюанси на зеленото.
Различните видове мащерка имат свой специфичен вкус и аромат, който може да наподобява аромат на камфор, евкалипт, лимонова трева, целина, портокал, мандарина, кимион, бор и др. Ароматът се дължи на специфичното етерично масло в конкретното растение – не случайно мащерката се използва като суровина за производството на ароматни масла. Заради аромата мащерката се използва и като естествено средство, отблъскващо вредители по зелеви насаждения и бръмбари.
Още за ползите от мащерката ще разберете на Рuls.bg