Овесените ядки, които малко неправилно наричаме ядки, са зърнена култура, която е с най-високо съдържание на фибри. Фибрите са полезни не само заради въздействието, което оказват върху перисталтиката на червата и редовността на стомаха, но и заради свойството им да понижават стойностите на холестерола в кръвта.
Овесените ядки съдържат специфични диетични фибри – бета-глюкани, на които и се дължи здравословния за сърдечносъдовата система ефект на изчистване на кръвта от излишни мазнини. Заради тази характеристика овесените ядки имат полза за профилактиката на ред сърдечни заболявания, в това число коронарна болест на сърцето, и рак на дебелото черво. Тези препоръки се базират на няколко сериозни проучвания, американски, британски, холандски и други, представени в издания като American Journal of Lifestyle Medicine и American Journal of Clinical Nutrition.
От данните на 2 млн души за хранителния им режим и прием на фибри, изследователи изчисляват, че на всеки 10 г фибри, поети от зърнени храни като овесените ядки, рискът от развитието на колоректален рак спада с 10%, което е достатъчно показателен факт.
Заради свойството на тези разтворими фибри да подобряват стойностите на холестерола, при изследвания се отчита и по-успешен контрол на кръвното налягане при хора на такава терапия.