Ябълката е богата на антиоксиданти, благодарение на които организмът ни може да запази младостта и здравето си. По данни на Университета на Квебек, антиоксидантите в плода предпазват невроните от възпалителни процеси и преждевременно отмиране. Не само поради тази причина ябълката се оказва плод, който елиминира неприятните последствия от стреса в организма и дори предпазва от развитие на дементивни заболявания, като болест на Алцхаймер. Тази полза идва в резултат на изследване на Университета Корнел, представено в Journal of Food Science.
Според друго проучване, на Щатския университет на Флорида, САЩ, редовната консумация на ябълки в продължение на шест месеца може да намали стойностите на лошия холестерол в кръвта с 23%. Това от своя страна редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, и, включително и тромботичен исхемичен инсулт. Отразява се благоприятно и на съхранението на паметта. Срещу диабет тип 2 от полза е хапването дори само на 3 ябълки седмично.
Ползата за сърдечното здраве се дължи на кверцетина в ябълките според финландски изследователи. Редовното им похапване при възрастните над 50 години може да намали употребата на статини, става ясно от друго научно проучване.