IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Експертите с уточнение: Не сме казали да не се яде бекон!

Никой не е карал хората да отказват месните продукти

Снимка: Gettyimages

Снимка: Gettyimages

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха за канцерогенна опасност от обработеното месо, "не са призовали към отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на консумацията на тези продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение в четвъртък Световната здравна организация, цитирана от агенция ТАСС.

Докладът на Международната агенция за онкологични изследвания потвърждава препоръката на Световната здравна организация (СЗО) от 2002 г. в доклад за храненето и хроничните заболявания. Тогава СЗО посъветва "да се намали консумацията на обработено месо, за да се намали риска от рак". Група експерти на СЗО редовно правят оценки на рисковете от храненето, се казва в съобщението на организацията. В началото на следващата година те ще имат среща, за да обсъдят новите научни изследвания, касаещи "мястото на обработеното месо в контекста на общата здравословна диета", се казва в съобщението на СЗО.

На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората (от първа група) въз основа на достатъчно доказателства за това, че консумацията му предизвиква рак на правото черво". Според тяхната оценка "всяка 50-грамова порция обработено месо при ежедневна консумация увеличава риска от възникване на колоректален рак с 18 процента". Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза, пише БТА .

"Рискът от поява на рак на дебелото и правото черво заради консумация на обработено месо е неголям, но той се увеличава с увеличаване на количеството консумирано обработено месо", заяви представителят на Международната агенция за онкологични изследвания доктор Курс Щрайф.

Необработеното червено месо, като свинското, агнешкото, телешкото, овчето и конското, се отнася към категорията на потенциално опасни от гледна точка на появата на тумори. Опасността от консумация на червено месо е свързана с това, че то съдържа глифозат - вещество, което присъства в много видове хербициди. В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.

"Получените резултати потвърждават сегашните препоръки на общественото здравеопазване да се ограничи консумацията на месо", заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд.

Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата