IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Защо колбасите са вредни?

Изключително опасни са попадналите в тялото нитрати

Защо колбасите са вредни?

За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Неслучайно специалистите откриват силна връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.

Като изключим онзи немаловажен факт, пред който за удобство си затваряме очите – че в колбасите има безброй много друга материя и по-малко месо, тяхното вредно въздействие върху организма идва от няколко на брой изключително опасни за всеки един от нас съставки.
 
На първо място това са попадналите в тялото нитрати, превърнати в нитрити, N-нитрозо съединения и нитрозамини. Това са силно канцерогенни вещества, от които обаче хранителната индустрия не може да се откаже по три причини: те запазват свежия розов цвят на месото за доста по-дълго време, подобравят аромата му и възпират развитието на бактериите, които развалят месото, намалявайки риска от хранително натравяне.
 
Още за вредата от преработените меса ще научите от Рuls.bg
 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата