За преработено се счита това месо, в което са вложени различни видове химикали за втърдяване, изсушаване, осоляване, оцветяване и консервиране. Това са всички колбаси, бекон, шунка, пушено, луканки, пастърма и консерви. Неслучайно специалистите откриват силна връзка между този вид храни и развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и злокачествени образувания.
Като изключим онзи немаловажен факт, пред който за удобство си затваряме очите – че в колбасите има безброй много друга материя и по-малко месо, тяхното вредно въздействие върху организма идва от няколко на брой изключително опасни за всеки един от нас съставки.
На първо място това са попадналите в тялото нитрати, превърнати в нитрити, N-нитрозо съединения и нитрозамини. Това са силно канцерогенни вещества, от които обаче хранителната индустрия не може да се откаже по три причини: те запазват свежия розов цвят на месото за доста по-дълго време, подобравят аромата му и възпират развитието на бактериите, които развалят месото, намалявайки риска от хранително натравяне.