Червеният боб е с богато съдържание на полезните омега-3 мастни киселини, които намаляват триглицеридите в кръвта, стабилизират сърдечния ритъм, понижават нивата на кръвното налягане. Мастните киселини също така повишават нивата на „добрия“ холестерол.
Червените бобени зърна са източник на фибри, за които е известно, че понижават нивата на „лошия“ холестерол, поддържат нивата на кръвната захар стабилни след хранене и подпомагат храносмилането. В количеството от 100 г сварени бобени зърна могат да се открият 6,4 г фибри.
Според данни на проучване, публикувано в Archives of Internal Medicine, консумацията на храни, богати на фибри, може да предотврати развитието на сърдечносъдови заболявания.
Тази бобова култура съдържа и важната фолиева киселина (витамин B9). Количеството от около 170 г сварен червен боб може да предостави една трета от препоръчителната дневна доза от важния витамин. Дефицитът му повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.