Умерената употреба на алкохол в приятна компания може да понижи риска от преждевременна смърт вследствие на Алцхаймер, разкриват датски учени.
Екип от универсиета в Одензе открил, че хората, които изпиват по една чаша вино 2-3 пъти седмично, имат със 77% по-нисък риск от поява на деменция. Според специалистите обаче тайната се крие не толкова в самата гроздова напитка, а в споделянето й с приятели.
Те смятат, че хората, които пийват в малки количества, имат най-богата социална мрежа в сравнение с тези, които прекаляват с алкохола или не го консумират изобщо. Това от своя страна е свързано с подобряване качеството на живота и увеличаване на неговата продължителност.
Иначе е известно, че определени вещества във виното наистина могат да предотвратят появата на Алцхаймер.
Едно от тях е ресвератролът - естествено съединение, което може да се открие в червеното грозде, червеното вино, шоколада и фъстъците.