Въпросът дали яйчните жълтъци пречат на здравето ни, сякаш съществува откакто съществува човечеството.
Досега доминираше мнението, че омлетът от белтъци и всички храни, които не съдържат жълтък са по-добри за здравето ни. Това се споменава особено, когато става дума за здравето на сърцето и нивата на холестерола.
Най-новите изследвания обаче твърдят, че полезните качества на жълтъка са подценявани, а вредните – преувеличени.
В сравнение с яйчния белтък, жълтъкът съдържа повечето от полезните вещества в яйцето. В това число по-голямата част от желязото, фолиева киселина, витамини, както и лутеин, който помага за здравето на очите и мозъка.
Жълтъците обаче са източник и на холестерол.
„Съдържанието на холестерол в жълтъка не води до високи нива на холестерол в кръвта.“, това твърди доц. Люк Жозе, излседовател на сърдечносъдовите заболявания в Harvard Medical School и Гинекологичната болница в Бригъм.
Повече за яйчните жълтъци може да научите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.