Ракът на хранопровода се среща по-често при мъжете. Съотношението мъже - жени е 4:1. Сравнително рядък е - 3-6 случая на 100 000 население в западния свят. Ракът на хранопровода е много агресивен тумор.
1. Каква е причината за развитието на рак на хранопровода?
Категорична причина за развитието на това заболяване не се споменава. Развитието му се свързва с особеностите на хранителния режим - богат на житни растения и беден на зеленчуци и плодове, недостатъчност на рибофлавин и витамин В и С, липса на микроелементи (цинк), употреба на опиум и др. В етиологията на рака на хранопровода в Европа се отдава по-голяма роля на употребата на алкохол и никотин.
2. Каква е патоанатомията на тумора?
Ракът на хранопровода се развива най-често в долните две трети на хранопровода. Туморите, разположени в горната трета, са по-чести при жени и се свързват със сидеропеничната дисфагия. При 95% от болните ракът на хранопровода е плоскоклетъчен. Аденокарцином се развива най-често при цилиндрична метаплазия на епитела на хранопровода (синдром на Barrett).
Повече за рака на хранопровода може да научите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.