Семената на сусама може да са малки, но имат огромни ползи за здравето. По време на Средновековието са били изключително ценни, като дори са оценявани в стойността на златото.
Съществуват 12 вида сусам. Те се различават по цвета и оттенъка си, които зависят от сорта. Сусамовите семена могат да са оцветени в оттенъци на кафявото, червеното, черното и жълтото.
Най-общо делим сусама на кафяв, бял и черен.
За да извлечем максималните ползи на тези семена е най-добре да ги консумираме накиснати или загряти, но не препечени, тъй като така ще се изгубят полезните свойства.
В сусама се съдържат голямо количество витамин Е и калции, както и много масла, съставени от киселини с органичен произход , като триглицериди и наситени мастни киселини.
В състава му влизат още витамините А, В и С, както и желязо, магнезий и фосфор.
Повече за ползите от консумацията на сусам четете на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.