Добавянето на портокали, лимони и лайм към хранителния режим може да се окаже ефективна тактика за борба със затлъстяването и свързаните с него заболявания.
Имайки предвид полезните за сърцето антиоксиданти, които се съдържат в цитрусовите плодове, екип изследователи от Бразилия решава да се задълбочи в изследванията, за да установи докъде се простират ползите от консумацията на цитрусови плодове.
В продължение на един месец те хранят група от 50 лабораторни мишки с три различни хранителни режима – стандартна диета, диета, наситена с мазнини, или хранителен режим с високо съдържание на мазнини, но в комбинация с флавоноиди. Флавоноидите са клас антиоксиданти, които могат да се открият в портокалите, лимоните и лайма.
В сравнение със стандартния хранителен режим, сред тези, които се хранят с диета, богата на мазнини, се наблюдава увреждане на кръвта с 80% и на черния дроб – с 57%. Сред животните, които се хранят с флавоноиди, намалява увреждането в кръвта с около 48%, а на черния дроб – между 50% и 64%.