Рафтовете с хляб в магазина за хранителни стоки може да изглеждат като безкрайно море от най-различни видове на продукта – пълнозърнести, бели, нарязани, със и без семена...
И, макар да е ясно, че не всички те са произведени по един и същи начин, за мнозина може да се окаже трудно да направим най-здравословния избор. За тази цел се нуждаем от повече информация по темата.
1. Ключът е в пълнозърнестия продукт
Когато избираме хляб, е важно да се придържаме към пълнозърнестите видове, тъй като те осигуряват на организма необходимите му протеини, витамини и минерали.
Ако не харесваме вкуса на пълнозърнестия хляб, трябва да насочим вниманието си към избора на други пълнозърнести продукти. Такива са кафявият ориз, овесът или лененото семе. Всички те имат различен вкус, но подобни хранителни вещества.
2. Важно е да следим и етикета на продукта за 100% пълнозърнесто брашно
Хлябът може да е обозначен като пълнозърнест, дори и когато само 51
Ако се колебаем между био и обикновен хляб, можем да спестим парите си и да се насочим към обикновения, тъй като това не е основен фактор, когато става дума за хляб.
3. Колкото по-малко съставки в хляба, толкова по-добре
Важно е в него да няма изкуствени оцветители, аромати и консерванти. Ако забележим на етикета съставка, която е трудна за произнасяне, е препоръчително да избягваме този продукт, особено когато става дума за хидрогенирани мазнини.
4. Да се фокусираме върху фибрите
Те са от основно значение за здравето на червата и не само. Затова следва да потърсим информация за грамажа им за една филия хляб и, ако е под 3 г, не е препоръчително да купуваме.