С началото на октомври започва по-сериозната обмяна на вируси и други болестотворни причинители сред хората. Това се дължи най-вече на затварянето ни в помещения, в по-голямата част на деня. Запазването на доброто здравословно състояние зависи от грижите ни за имунитета, което е пряко обвързано с храненето ни.
Изключително важно е, за да преборим вирусите преди да са нанесли по-сериозни щети на тялото, е да му осигуряваме храни, богати на витамини, минерали и ценни нутриенти – не случайно природата е дала най-богатото изобилие на продукти през есента и придържането към балансирано хранене в тази част на годината не е проблем.
Научните изследвания за взаимодействието на компонентите на храната и устойчивостта ни към простудни заболявания, показват безспорно ползата на няколко продукта, и това са чесънът и млечните произведения.
Чесънът съдържа селен, който е един от най-мощните антиоксиданти. При дефицит на селен силата на имунната система отслабва при инвазия на микроорганизми и податлива на лошия ефект на стреса, затова и грижата ни следва да бъде насочена към осигуряването на този рядък микроелемент.