Проблемите, засягащи щитовидната жлеза, са все по-често срещани, като жените с десет пъти по-предразположени към развитието им. Според данните на Американското дружество на еднокринолозите 30% от жените са засегнати от такива нарушения, като половината от заболяванията на щитовидната жлеза остават недиагностицирани.
Важно е да имаме предвид, че храненето също е от основно значение за функционирането на щитовидната жлеза. Ето кои храни могат да помогнат и кои да навредят в това отношение...
Йод
Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира адекватно. Повечето хора обикновено си набавят важния елемент от хранителния режим, най-често чрез рибата и млечните продукти.
Следва да се уверим, че солта, която консумираме, е йодирана. Това е отбелязано върху етикета на продуктите. Морската сол и солта, която се използва в преработените храни, обикновено не е такава.
Зеленолистни зеленчуци
Спанакът, марулята, заедно с останалите зеленолистни зеленчуци, са отличен източник на магнезий. Този минерал играе много важна роля в процесите в организма.
Симптоми като умора, мускулни крампи и промени в сърдечния ритъм могат да бъдат признак за недостиг на този елемент.
Повече за храненето и щитовидната жлеза може да научите от галерията на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.