IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Препоръки за хранене при подагра

Какво трябва да изключим от менюто?

Препоръки за хранене при подагра

Подаграта е повсеместно разпространено метаболитно заболяване, което засяга по-често мъжкия пол. Изявата на заболяването е основно под формата на ставно възпаление – артритни пристъпи, които протичат с оток, силна болка в ставата и зачервяване със затопляне на надлежащата кожа.

Причината за заболяването се крие в прекомерното натрупване в кръвта на отпадния продукт от обмяната на пурините – пикочна киселина. Чрез кръвообращението тя достига до ставната течност и там преминава процес на кристализация, след което започва да дразни структурите на ставата и предизвиква възпаление.

Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма. Едната е прекомерното й производство, което има отношение към прекомерния прием на храна с богато съдържание на пурини. Другата причина се крие в нарушеното излъчване на пикочната киселина с урината, което може да се дължи на съпътстващо заболяване на организма, както и на приема на някои медикаменти (диуретици).

Установено е, че болни с хипотиреоидизъм (намалено количество на тиреоидни хормони в кръвта) имат проблем с излъчването на пикочната киселина с урината. Затова при увеличени стойности на пикочната киселина се препоръчва преглед от ендокринолог, който да изключи заболяване на щитовидната жлеза.

Повече за храненето при подагра четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата