IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Хранене при тиреоидит на Хашимото

Д-р Райна Стоянова в интервю за Puls.bg

Хранене при тиреоидит на Хашимото

Д-р Райна Стоянова е гастроентеролог и диетолог. Асистент е в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница "ИСУЛ- Царица Йоанна".
 
Д-р Стоянова, прилага ли се конкретен хранителен режим при лечението на тиреоидит на Хашимото?
 
Тиреоидитите са хронични автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, които се появяват при грешни сигнали в имунната система, предизвикващи засилен цикъл на образуване на антитела срещу жлезистата тъкан на този орган.
 
Забелязано е, че в отделни човешки общности, където е изключена животинската храна, а белтъчините и мазнините са само от растителен произход (ядки, семена) и водата се пие от медни съдове, болестта не съществува.
 
При заболяването от изключително значение е начинът на хранене и поддържането на редовен ритъм на хранене и освобождаване на червата. Смята се, че изчистването на червата от натрупаните токсини може да предпази от влошаване на състоянието.
 
Какви храни трябва да приемат пациентите с тиреоидит на Хашимото?
 
Протеини – 15-20 грама протеини на всяко хранене. Рибата е добър избор, телешкото и свинското месо също. Може също така да се добави протеинов шейк за междинно хранене.
 
Повече за храненето при различни видове заболявания може да намерите в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата