Бременността е период на интензивни промени, настъпващи, както в развиващия се интраутробно плод, така и в тялото на жената. У бременните жени със захарен диабет тези промени несъмнено оказват отражение върху кръвната захар.
Оптимизирането на кръвната захар помага за минимизиране на риска от вродени малформации на плода, спонтанни аборти и макрозомия на плода (раждане на плод > 4кг).
Ключът към добрия гликемичен контрол са ежедневното проследване на кръвната захар преди и след хранене, оптимизиране на инсулиновите дози към редовен и пълноценен режим на хранене, съпроводен с физическа активност.
Американската диабетна асоциация (АДА) препоръчва следните прицелни стойности на кръвната захар при жени диабетички по време на бременност:
- Кръвна захар преди хранене/преди лягане - 3,4 - 5,5 mmol/l;
- Постпрандиална кръвна захар (1-2 часа след нахранване) – 5,5 - 7,15 mmol/l;
- Гликиран хемоглобин ≤ 6 %.
Практични съвети за постигане на оптимален гликемичен контрол:
- Отбелязвайте в дневник Вашите кръвни захари.
- Водете бележки на приетата за деня храна и какви физически активности сте имали.
- Всяка промяна в хранителния Ви режим и инсулиновите дози обсъждайте с Вашия ендокринолог.
Още за бременността и диабета може да научите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.