IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Тежки трапези, преяждане... но до 19:30! После – не!

Диетолог: Седнете рано на масата и да не прекалявайте с месото

Снимка: архив Булфото

Снимка: архив Булфото

Има два вида преяждане - грешно и правилно. За коледните и новогодишните празници всички хора искат да се наядат и даже да я преядат, но това трябва да стане балансирано, посъветва диетологът Огнян Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Седнете по-рано на масата и преяждайте, но докъм 19:30 часа", посъветва още Симеонов. По думите му дозата прави отровата и заради това яденето и пиенето трябва да са умерени.

"В едно меню трябва да има съчетание на продукти - на въглехидрати и на мазнини в определени съотношения, независимо колко е голямо храненето. И 1 кг храна да изядем на едно ядене, това няма да ни се отрази, ако знаем по какъв начин да го направим", обясни Симеонов.

Правилното "преяждане" е с предимно повече постни блюда, разкри диетологът. Според него едно преяждане няма да ни навреди, докато не го правим системно три пъти на ден с лошо съчетание на храни, а тогава килограмите ще започнат да се качват лека полека.

"На едно ядене не трябва да изяждаме повече от 150 грама местен протеин - което ще ни е пържолата или каквото е. Защото над 150 грама, изяждайки на едно хранене, тялото, което не може да се справи и да обработи толкова много протеини, е склонно да го превърне на сланина", каза диетологът и препоръча да се наблегне на по-лесно смилаемата храна и по-малко на по-трудносмилаемия протеин.

Когато ние се обвиняваме за дадено ядено, нашите мисли го правят още по-вредно за структурата на тялото ни, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата