Над две трети от населението на Европа приема свръхдози сол ежедневно, сочат статистики на European Food Safety Authority (EFSA).
Препоръчителните дневни дози не бива да надхвърлят 2,4 грама натрий, което е равностойно на 1 чаена лъжица сол. При хипертония – високо кръвно налягане, както и при други заболявания, дневната доза е още по-ограничена - около 1,5 г натрий.
Не всеки е способен да съблюдава тези препоръки и да следи за количеството сол, което се приема ежедневно. При желание да се понижат вредни за здравето ефекти от свръхприема на сол се съветва промяна в хранителните навици и разреждане на кръвния натрий.
Натрия и калия работят заедно в тялото за постигане на оптимален воден баланс. Препоръчително е ежедневно с храната да се приемат 4,7 г калий, но огромна част от европейците не приемат дори половината от този важен елемент. Увеличения прием на сол, в комбинация с липсата на достатъчно калий нарушава водния баланс в организма и води до покачване на кръвното налягане. Един печен картоф предлага около 600 милиграма калий, а един банан – около 420. Сушените плодове, доматите, бобовите растения и рибата също са отлични източници на калий. Приема на една от тези храни с всяко ядене зареждат метаболизма с важния елемент и помагат за понижаване нивата на натрий в кръвта.
При излишък от приета сол, тялото се опитва да я разреди, като задържа максимално количество вода – това често води до...