Стафилококова бактерия е изолирана от пробите на заболелите след хранителното отравяне работници от пазарджишкото село Величково, съобщи Таня Чомакова от Регионалната здравна инспекция – Пазарджик.
Работниците от предприятието за месопреработка в селото са стабилизирани, в добро общо състояние, всички са хоспитализирани в МБАЛ – Пазарджик, а изписването им ще се извърши поетапно.
"При микробиологичното изследване, извършено в лабораторията на РЗИ, от пробите на заболелите след хранителното отравяне бе изолирана стафилококова бактерия (St. aureus). От всички 32-ма, които не са хоспитализирани, но са консумирали от храната, са взети секрети за микробиологично изследване и са разпоредени съответните противоепидимични мерки", обясни Чомакова пред "Фокус".
РЗИ - Пазарджик предприе незабавни мерки след постъпилия в петък сигнал от ОДБХ за заболели работници от предприятие за месопреработка в село Величково, които са консумирали храна, доставена от кетърингова фирма.
Около 40 работници са имали оплаквания - гадене, повръщане, диария, 2-3 часа след консумацията. Потърсилите лекарска помощ са 20, като 15 от тях са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Пазарджик.