Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза - вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2, предаде ЮПИ.
Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.
Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни.
По време на експерименти с 8 здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка.
"В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък - заяви ръководителката на изследването Джанис Хванг. - След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната й консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка."
В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата. До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените.
"Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефект", поясни Хванг.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.