IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Води ли консумацията на стафиди до развитие на кариеси?

Образуването на кариес зависи от три фактора. Те са?

Води ли консумацията на стафиди до развитие на кариеси?

През последните десетилетия стафидите получават неприятната слава на кариоген - храна, чиято консумация води до появата на зъбен кариес. Това вреди не само на техния имидж, но и на повечето сушени плодове.  

Изследванията, оповестили кариогенния потенциал на стафидите били извършвани главно върху животински модели, като плъхове (Caries Res 1990; брой 24, стр. 344-355 е най-популярното изследване). Здравните власти в много държави все още цитират тези изследвания в законодателството и препоръките си.
 
По-съвременни изследвания (Journal of Food Science, 2013, брой 78) проведени с хора, не с гризачи, показват различни резултати, сочещи към силно преувеличена роля на стафидите в зъбната развала.
 
Образуването на кариес зависи от три фактора: ниски стойности на pH или висока киселинност в устата, полепване на хранителни частици по зъбите и поведението на бактериалния биофилм (зъбна плака). 
 
В проведен експеримент, учени дали на доброволци да направят жабуркане за 1 минута с разреден водно-захарен разтвор (10%). До пет минути след това, нивата на pH в устата паднали драстично от неутралното ниво около 7 до киселинно ниво на pH от 5,2 – бактерии от зъбната плака активно усвоявали захарта като хранителен източник и започнали да отделят различни видове киселини като отпаден продукт. 
 
При други доброволци с измерено неутрално pH на устата, опита бил повторен, но с едноминутно дъвкане на незахаросани стафиди. Това не...
 
Пълния текст може да намерите на този линк към Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата