IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Изяждаме по 35 хил. това палмови мазнини на година

Проблемът не е при влагането им, а в етикирането, смята експерт

Изяждаме по 35 хил. това палмови мазнини на година

Вносът на палмови мазнини у нас е около 35 хиляди тона. Не би трябвало да присъстват в млечните суровини, но ги има и в останалите индустрии.

Това каза по Bloomberg TV Bulgaria доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика.

"Проблемът не е при влагането на растителни мазнини, а в етикирането. Когато потребителят е наясно какво ще купува, това не е проблем и от икономическа гледна точка. Проблемът е, когато потребителят не знае, когато не е обозначено", допълни той.

Според доц. Иванов решението на всичките проблеми е конкуренцията, но тя има два аспекта.

"Когато няма достатъчно конкуренция, се появяват практики, които не са в интерес на хората. Когато пък тя е прекалено голяма, печалбите спадат и производителите се опитват с недостатъчно коректни техники да се наложат на пазара", обясни експертът и допълни, че в храните се слагат суровини, които водят до по-ниска цена, за да бъдат конкурентни продуктите.

"За всяко нещо, когато си малък, трябва да намериш подходяща стратегия. Нашите производители и преработватели не са достатъчно големи", каза доц. Иванов, но по думите му страната ни прави стъпки към напредък, макар и с бавни темпове.

Повече от разговора вижте тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата