IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Как да не преяждаме по Великденските празници

Заблуда е, че ще успеем да се въздържим от някои храни

Как да не преяждаме по Великденските празници

Как да се справим разумно с многобройните изкушения на великденската трапеза и как да си помогнем, ако не успеем да им устоим и последват оплаквания от киселини, тежест, стомашни болки, махмурлук.

Заблуда е, че ще успеем да се въздържим и да се храним само с избрани, здравословни храни, докато близките ни пируват с козунак и месни деликатеси. Добра стратегия е да напълним чинията си с 2/3 зеленчуци (сурови или задушени), а останалата 1/3 да отделим за многобройните висококалорични изкушения. С голямо съдържание на фибри, богати на хранителни вещества, а бедни на калории, плодовете и зеленчуците са спасителният ни пояс срещу преяждането и стомашните оплаквания след него. 

Няма как празникът да мине и без алкохолни питиета. Те са висококалорични, не ни засищат, дори увеличават апетита, дехидратират организма. Последиците от прекомерната им консумация са известни. Газираните напитки също ни носят голямо количество „празни” калории и повишават киселинността на стомаха. Така се стига до подуване, газове и оплакване от киселини. Тук отново е важно да се контролира количеството. Чаша вино с вечерята е допустима – във виното също има много полезни съставки. Недопустим е обаче приемът на алкохол на празен стомах. Разумно е да се лишим от газирани напитки. За сметка на тях трябва да пием много вода, но преди и след хранене. Така подпомагаме храносмилането и преминаването на отпадните вещества. Хидратираме тялото и ускоряваме процеса на преработване на мазнините.
 
Опитите да се лишим напълно от десерт обикновено се оказват безуспешни .Затова най-добрият вариант е да заменим захарните изделия с плодове – сурови и сушени. Ако не можем  да се откажем от шоколада, нека си позволим това удоволствие, но да е черен (със 70-90% съдържание на какао) и да са само няколко малки парченца. Страстта към сладкото и захарните изделия е признак за дефицит на натриев фосфат. Това е минералът, който отговаря за алкално-киселинното равновесие и преработването на мазнините в организма.
 
Като застраховка срещу преяждането можем ежедневно да приемаме сутрин минералната сол калиев фосфат, която помага с по-малки количества храна да се регулират нивата на лептина – хормона, който ни дава усещане за ситост. Още една полза от калиевия фосфат е, че зарежда с енергия и добро настроение заради положителното си влияние върху нервната система. Може да се набави с прием на 3 таблетки Шуслерова сол №5 калиев фосфат сутрин или най-късно до 15 ч., тъй като действа ободряващо. Сол №5 може да се комбинира с Шуслерови соли №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат (по 5 таблетки от всяка, №10 и №5 – до обед, а №9 вечер) като програма за ускоряване на метаболизма и за подобряване на отделителните процеси и детоксикацията. В допълнения ежедневният прием на сол №9 натриев фосфат помага за овладяването на повишения апетит за сладки храни.

Още съвети за храненето по празниците може да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата