Язвената болест представлява предразположение на стомашната лигавица и/или тази на дванадесетопръстника (дуоденум, началната част на тънкото черво) към образуването на дефекти – ерозии или язви. Докато ерозията се ограничава единствено в мукозата, то язвата може да уврежда много по-дълбоко стената на стомаха или съответно дуоденума.
В до 90% от случаите на язвена болест като причина се установява наличието на инфекция с Helicobacter pylori или прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тютюнопушенето също се смята за рисков фактор, тъй като съдържащите се вещества в тютюна водят до понижено кръвоснабдяване на лигавицата, както и намалена секреция на бикарбонатни соли, които имат неутрализиращо действие спрямо действието на солната киселина.
Други фактори са прекомерната консумация на алкохол, груби грешки в хранителната диета, фамилна предразположеност, наличието на стрес, както и някои бактериални и вирусни инфекции.
Болката в областта на стомаха е най-често съобщаваният от пациентите симптом. Докато при язва на стомаха болката възниква непосредствено след хранене, то при дуоденалната – няколко часа след хранене, обикновено нощем и се облекчава след хранене. Други симптоми са наличие на парене, дискомфорт, промяна в апетита, гадене и по-рядко повръщане.
Освен лечение на основната причина за развитието на язвена болест, значение има и правилният подбор на храна, която да не дразни лигавицата. Необходима е промяна в хранителните навици – брой хранителни приеми дневно, разпределение на количеството храна и други.
Под щадяща лигавицата диета се има предвид избягването на всякакъв тип дразнители – били те механични, химични или термични. Под термични се разбира консумираната храна и напитки да бъдат с умерена температура, а не прекалено горещи или студени.
Някои храни водят до значително по-високо отделяне на стомашен сок в сравнение с други, поради което се препоръчва намаляване на тяхната консумация, поради дразнене на лигавицата от солната киселина. Такива храни са всички видове месни бульони, които съдържат богато количество екстрактни вещества.