IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Как да се храним при операция на сливиците?

Раната зараства постепенно

Как да се храним при операция на сливиците?

Сливиците, наричани още тонзили, са лимфоидни органи, които представляват струпване на лимфна тъкан. Те са няколко – две небни, които се разполагат странично на фаринкса; една назофарингеална или т. нар. "трета сливица" – аденоидеа; и една езична сливица, която се разполага в корена на езика. Основната им функция е осигуряване защита на организма спрямо различни външни дразнители, които отключват имунната реакция. 

Отстраняването на сливиците е значително по-често налагаща се интервенция в детска възраст. В тази възраст тяхната активност е значително повишена и това може да обясни по-големите им размери, което се счита за физиологично.
 
Като чести причини, налагащи отстраняване на сливиците се посочват хроничният фарингит, повтарящи се възпалителни процеси в областта на гърлото, наличие на дихателни разстройства по време на сън, локално стрептококово огнище, склонност към чести перитонзиларни абсцеси, туморни формации и други.
 
На мястото на отстранената тонзила остава рана, която зараства постепенно и налага известни рестриктивни правила по отношение на храненето. Основно се препоръчва въздържание към гореща, твърда и груба храна.
 
Още първите часове след операцията се позволява пиенето на течности през устата. Седем до осем часа след операцията може да бъде започнато даването на течна храна, което продължава в следващите два дни. При добро възстановяване и без налични усложнения постепенно диетата се разширява и на около седми ден след оперативната интервенция пациентът може да премине на обща храна.
 
Под избягването на груба храна се разбира временното преустановяване консумацията на пълнозърнести храни, плодове или зеленчуци с люспи или покрити с власинки (праскови, ягоди, малини, краставици, домати, царевица).
 
От значение е избягването на дразнещи храни  - люто, кисело или добавяне на пикантни подправки към ястията. Дневният прием на сол не бива да надвишава 3-5 гр.
 
Храната се приготвя основно под формата на пюре, каша. Приемът на месо не се намалява, единственото изискване е в началото - първите дни след операцията да се приема в пасирана форма. Освен това ценните протеини, които се набавят при консумацията на месни продукти осигуряват по-бързото възстановяване. Консумацията на пържени храни временно се преустановява.

Още за храненето при операция на сливиците може да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата