Произлизащ от Китай, кивито е изключително полезен плод, популярен по целия свят.
Едно средно киви с тегло около 80 грама съдържа: 46 калории, 0,3 грама мазнини, 1 г протеин, 11 г въглехидрати и 2,6 г диетични фибри. Плода е отличен източник на витамин С и витамин К и съдържа в по-малки, но значими количества калий, фосфор, манган и магнезий.
Тези фактори правят кивито много полезен плод, а приятният му вкус допълнително стимулира търсенето и консумацията му. Този плод обаче се превръща и във все по-разпространен алерген, особено сред децата.
Изследователи от университета на Саутхемптън, занимаващи се с хранителни алергии разкриват, че през последните години броя на чувствителните или алергични към киви деца се покачва значително.
Симптомите на алергична реакция към киви включват: гъделичкане, сърбеж и нерядко - възпаление на тъканите в устата (език, небце, бузи), появата на задух, изпотяване, посиняване на устните и дори – припадък. Възможни са и тежки коремни болки и крампи, гадене, повръщане, внезапни спадове на кръвното налягане и учестяване на сърдечния ритъм. Учените наблюдавали още, че най-опасните симптоми се проявяват предимно при деца до 15 годишна възраст.
При установяване на алергична реакция, особено ако се проявява за пръв път, е необходима спешна лекарска помощ. Състоянието бързо може да прерасне в анафилактичен шок, а ако страдащия има и съпътстващи автоимунни заболявания като астма, те могат допълнително да се обострят.