Динята е вкусна и освежаваща за горещите летни дни. Ето кои са ползите на плода за здравето:
1. Помага хидратацията на тялото
Водата поддържа организма хидратиран. Когато количеството й в тялото намалее, кожата и косата ни стават по-сухи, имаме главоболие, чувстваме се по-отпаднали. 92% от динята е вода, което я прави идеално средство за справяне с дехидратацията в жегата. Комбинацията от вода и влакна в този плод подпомагат храносмилането.
2. Съдържа хранителни вещества и полезни растителни съединения
Количеството на калориите в плода е много по-малко от това в някои плодове със захари. В 154 грама диня (препоръчителен дневен прием) има много други хранителни вещества, сред които 21% витамин С, 18% витамин А, 5% калий, 4% магнезий, както и около 3% от витамините В1, В5 и В6: 3%.
Динята също е с високо съдържание на каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен. Освен това има цитрулин. Сред най-важните оксиданти, съдържащи се в динята за Витамин С ( помага в борбата със свободните радикали; каротеноидите (включват алфа-каротин и бета-каротин, които тялото ни превръща във витамин А), ликопен (дава червения цвят на плода; кукурбитацин Е ( има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства).
3. Предотвратява образуването на ракови клетки
Ликопенът и други отделни съединения в динята имат противораков ефект. Проучвания показват, че има връзка между ликопенът и ракът на храносмилателната система, защото веществото в динята понижава инсулуноподобния фактор на растежа. Именно неговите високи нива могат да доведат до появата на рак.