Киселинният рефлукс е мъчително състояние, при което в хранопровода навлизат киселини от стомаха. Те оставят изгарящо усещане в гръдния кош. В дългосрочен план киселинният рефлукс може сериозно да увреди хранопровода и устната кухина.
Някои фактори могат да увеличат риска от възникване на рефлукс:
- Бременност
- Наднормено тегло
- Употреба на алкохол
- Пушене
Някои лекарства също могат да предизвикат връщане на киселини в устната кухина. Късната вечеря, мазните, пържени и панирани храни предизвикват рефлукс, както и прекалено обилното хранене.
За щастие някои храни имат свойството да облекчават свръхпроизводството на стомашни киселини и предотвратяват обратното им навлизане в хранопровода. Кои са те?
Папая
Папаята съдържа ензим, наречен папаин, който допринася за улесняването на храносмилането. Този плод е изграден от голямо количество фибри, което допълнително облекчава обработката на храната. Всички тези фактори потискат връщането на киселини и симптомите на рефлукс.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.