Кардамонът е прекрасна подправка с невероятен вкус и ползи за здравето. Произходът му идва от вечнозелените гори на Индия. Използва се изключително много в индийската кухня, както и в аюрведическата медицина.
Кардамон помага при афти в устата, храносмилателни проблеми, дори при депресия. За какво още е полезен той и защо е препоръчително да го включваме в ястията си по-често?
Храносмилане
Кардамонът има сходни свойства с тези на джинджифила. Ето защо е полезен при проблеми с храносмилането. Отвара от кардамон помага при гадене, киселини, подуване на корема, газове, загуба на апетит, запек.
За детоксикация
Кардамонът е много полезен за бъбреците и пикочните пътища, защото стимулира естественото детоксикиране на организма като прочиства органите, отговорни за отделянето на токсините.
При лош дъх
Индийците дъвчат листа от кардамон или самия кардамон след хранене, за да освежат дъха си.
Диуретик
Диуретичните свойства на кардамона също са част от детоксикирането на тялото. Той прочиства пикочния мехур от бактерии, провокирайки често и обилно уриниране. Полезен е още за бъбреците и сърцето, защото отвежда излишните соли от организма заедно със задържаните течности и токсини.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.