Храната е най-важното "гориво" за организма. Благодарение на нея можем да запазим здравето си, но и да го влошим. Ето защо е от огромно значение с какво се храним.
Важни са и хранителните комбинации, защото както някои храни се допълват помежду си и подсилват ползите си за тялото, така други могат да предизвикат различни здравословни проблеми.
Понякога грешните комбинации от храни и хранителни съставки могат да подкопаят здравето, да предизвикат дискомфорт, да създадат условия от възникване на някои скрити хронични проблеми или да предизвикат напълняване.
Кои са комбинациите от храни, които трябва да избягвате?
Бял хляб и конфитюр
Това е може би най-любимата комбинация за закуска в почти цял свят. Тя обаче причинява възпаления в червата заради маята в тестото и въглехидратите в сладкото. Двете храни заедно причиняват свръхскок в кръвната захар, предразполагат към диабет и последиците от него. Ферментацията на маята и плодовите захари след това причиняват стомашни проблеми.
Пица и газирани напитки
Комбинацията от въглехидрати, протеини и нишесте заема огромна част от енергията на тялото за храносмилане. Освен това газираните напитки добавят още повече въглехидрати, по-точно наситени захари към дневния калориен прием. Това води до тежест в червата, подуване, газове, болки, спазми. Продължителното хранене с тази комбинация може да доведе до стомашни проблеми и метаболитни смущения.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.