IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

5 ползи за здравето от консумацията на ряпа

Подобрява състоянието на кожата

Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Ряпата е коренен зеленчук, известен със своя леко горчив и пикантен вкус, в зависимост от сорта. Както грудката, така и листата ѝ могат да се консумират, но в листата се съдържа по-висока концентрация на съединения и хранителни вещества, отколкото в коренната част. Известният римски философ Плиний Стари, смятал ряпата за една от най-важните храни на своето време.

Намалява риска от развитието на рак

Ряпата е от семейството на кръстоцветните зеленчуци. Съдържа високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти, за които се смята, че намаляват риска от развитието на рак. Изследванията показват, че растителните съединения, като глюкозинолатите (които ряпата съдържа), помагат на черния дроб да образуват токсини, които да се борят с ефектите на канцерогените и дори да възпрепятстват растежа на тумори.

Полезна е за сърцето

Ряпата има противовъзпалителни свойства, които се считат за ключови за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания. Също така могат да помогнат на организма да понижи холестерола. Зеленчукът е богат и на витамин В9, който е от съществено значение за здравето и функцията на сърцето.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата