Пълен с антиоксиданти, шоколадът, и най-вече черният шоколад, може да допълни ежедневната грижа за кожата. Хапвайки редовно умерени количества шоколад, можем да си подсигурим по-стегната и гладка кожа, естествено защитена от вердното влияние на ултравиолетовите лъчи.
До момента беше известно, че тъмният шоколад подпомага дейността на мозъка и чревния тракт, понижава лошия холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания. Днес към ползите от приема на любимия десерт можем да прибавим и дермопротективното му действие.
Мощни антиоксиданти в черния шоколад забавят процесите на стареене на кожата
Изгарянето на кожата след излагане на слънце може да допринася за получаването на желания тен, но в дългосрочен аспект е основна причина за стареенето на кожата. Ултравиолетовите лъчи отключват процеси, водещи до повишено производство на свободни радикали в кожните клетки. Оксидативният стрес уврежда клетъчните структури и ускорява стареенето им. Така стремежът към по-траен слънчев загар може да доведе до преждевременно стареене на кожата. Повишеният прием на антиоксиданти е средство, което може да забави този процес.
Суровите какаови зърна съдържат високи дози флаваноли – мощни антиоксиданти, които действат благоприятно върху кожните структури. Лошото е, че по-голяма част от тези полезни вещества се неутрализират с преработката на какаото при производството на шоколад. Затова за оптимално набавяне на флаваноли можем да разчитаме на черния шоколад в максимално суров вид.