IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Kaк да се грижим за панкреаса през есента

Храната трябва да се дъвче правилно

Kaк да се грижим за панкреаса през есента

Според традиционната китайска медицина през късното лято и ранната есен активните органи са стомахът, далакът и панкреасът. Ако по това време се появяват заболявания и неразположения, за да бъдат излекувани по-бързо трябва да се подсилят тези органи. 

Това е времето, в което има много растителни храни и прясна храна, с която организма се запасява с витамини и минерали за зимния период. Ако стомахът има намалена активност в този период, той може да се страда заради невъзможност да понесе претоварването с храна. Знаем, че стомашните язви се обострят пролетта и есента при влажно и мъгливо време. 

За доброто храносмилане е важно бавното сдъвкване на храната и първоначалното й разграждането с помощта на слюнката. Важно е суровата храна да се яде преди сготвените ястия. Суровата храна да бъде консумирана на гладен стомах, тъй като изисква повече енергия за храносмилане. 

Хората, които се хранят с много сурова храна, често имат ферментационни процеси, болки и общо неразположение. Това се случва, когато предимно вечер се употребява сурова храна. 

При някои хора в зависимост от възрастта и определени заболявания е полезно да се яде сварена храна, за да се вкара повече топлина в организма. Това важи и за хората, които са припрени, нервни, лабилни и за по-възрастните хора. 

За да функционира нормално, стомахът се нуждае от минимум 37 градуса вътрешна телесна температура. Установено е с проучване, че топлата храна се придвижва по-бързо от стомаха към дванадесетопръстника, а за студената храна от хладилник са необходими 50 минути, за да се транспортира. 

Студената храна не може да се храносмели оптимално. Често след това настъпват смущения и газове. Затова суровата храна трябва да е в умерено количество. Смята се, че суровите храни са по-богати на витамини, но те се съдържат в целулозните влакна и за да се освободят трябва храната да се свари.

Още за укрепването на стомаха и панкреаса може да прочетете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата