Според традиционната китайска медицина през късното лято и ранната есен активните органи са стомахът, далакът и панкреасът. Ако по това време се появяват заболявания и неразположения, за да бъдат излекувани по-бързо трябва да се подсилят тези органи.
Това е времето, в което има много растителни храни и прясна храна, с която организма се запасява с витамини и минерали за зимния период. Ако стомахът има намалена активност в този период, той може да се страда заради невъзможност да понесе претоварването с храна. Знаем, че стомашните язви се обострят пролетта и есента при влажно и мъгливо време.
За доброто храносмилане е важно бавното сдъвкване на храната и първоначалното й разграждането с помощта на слюнката. Важно е суровата храна да се яде преди сготвените ястия. Суровата храна да бъде консумирана на гладен стомах, тъй като изисква повече енергия за храносмилане.
Хората, които се хранят с много сурова храна, често имат ферментационни процеси, болки и общо неразположение. Това се случва, когато предимно вечер се употребява сурова храна.
При някои хора в зависимост от възрастта и определени заболявания е полезно да се яде сварена храна, за да се вкара повече топлина в организма. Това важи и за хората, които са припрени, нервни, лабилни и за по-възрастните хора.
За да функционира нормално, стомахът се нуждае от минимум 37 градуса вътрешна телесна температура. Установено е с проучване, че топлата храна се придвижва по-бързо от стомаха към дванадесетопръстника, а за студената храна от хладилник са необходими 50 минути, за да се транспортира.
Студената храна не може да се храносмели оптимално. Често след това настъпват смущения и газове. Затова суровата храна трябва да е в умерено количество. Смята се, че суровите храни са по-богати на витамини, но те се съдържат в целулозните влакна и за да се освободят трябва храната да се свари.
Още за укрепването на стомаха и панкреаса може да прочетете в Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.