Всички знаем, че морковите са полезни за очите и зрението и това е факт. Оранжевите зеленчуци ни осигуряват високи дози витамин А – един от най-важните витамини за очи.
Изборът на храни, полезни за очите, които трябва да консумираме ежедненво обаче далеч не се изчерпва само с морковите. Има още няколко достъпни хранителни продукти, които ни набавят високи дози от основните витамини, антиоксиданти и пигменти за очи.
Зеленолистни зеленчуци
„Да минем на зелено“ е израз, който може да се асоциира не само с безопасното пресичане на светофара. Приложено спрямо типа на консумираните зеленчуци, това мото ще ни помогне да си доставяме редовно най-важните каротеноиди, означавани като пигменти за очи. Зелените листни зеленчуци (спанак, маруля, цвекло, лапад) са богати на лутеин и зеаксантин – естествените пигменти в макулата, които подпомагат централното зрение. Тези вещества не се произвеждат в организма и трябва д апостъпват в него редовно и в оптимални количества. Колкото по-естествени са източниците им, толкова по-добре.
Черен дроб
Това е един от най-пълноценните източници на витамин А, осигуряващ по-големи дози от него дори от морковите. Нуждите от този витамин са по-големи при жените и особено в периода на бременността, когато рискът от хиповитаминоза А и съответно от проблеми с очите и зрението е най-голям.
Ядки
Суровите бадеми и лешници имат високо съдържание на витамин Е – друг от най-важните витамини за очи. Само 2 шепи ядки на ден може осигурят изискуемия минимум от витамин Е, нужен за защита на очите от опасните свободни радикали.