Родината на ароматния черен чай е Китай. Оттам неговият път поема към Англия, Югоизточна Азия. Зеленият и черният чай произхождат от едно и също чаено растение – Camellia sinensis, но листата се обработват по различен начин.
Листата на зеления чай не се подлагат на ферментация, те се изсушават и след това задушават на пара, понякога се смилат. Листата за черен чай се подлагат на раздробяване и ферментация.
Голямата разлика между черния и зеления чай е, че първият е по-оксидиран. Това означава, че черният чай има много повече цвят, вкус и по-високи нива на кофеин.
Напитката приготвена от листа на черен чай е богата на витамини, минерали, намалява риска от развитието на рак, но има и редица други ползи за здравето, които може да прочетете в следващите редове.
За добра устна хигиена
Според изследвания, пиенето на черен чай може да подобри оралното ни здраве. Полифенолите, на които е богат, спомагат за елиминирането на голяма част от бактериите, които благоприятстват образуването на плака, неприятен дъх и кариеси.
Подобрява храносмилането
Черният чай е богат на танини и други естествени химикали, които имат положителен и релаксиращ ефект върху храносмилателната система. Това противовъзпалително качество на черния чай го прави подходяща напитка при храносмилателни неразположения. Ето защо след хранене е хубаво да изпиваме по една чаша черен чай подсладен с малко мед.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.