Червеното цвекло е сочено като един от най-полезните зеленчуци. Това е неопровержим факт, заради който цвеклото заслужава специално внимание и по-често присъствие на трапезата.
Но е важно консумацията на червено цвекло да е с мярка и да не се прекалява с количеството и честотата на употребата му, защото то носи и рискове за здравето.
Кои са полезните свойства на цвеклото?
- Бори се с рака и участва активно в превенцията му
- Намалява риска от сърдечносъдови заболявания
- Стимулира здравето на очите
- Увеличава издръжливостта и повишава енергията
- Намалява риска от възникване на деменция
- Регулира перисталтиката и се бори със запека
Кои са рисковете за здравето от червеното цвекло?
Улеснява образуването на камъни в бъбреците
Ако прекалявате с цвеклото рискувате да получите камъни в бъбреците. Този зеленчук е с високо съдържание на оксалати, които могат да образуват кристали и да допринесат за бързото им формиране в камъни.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.