IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Фибри - в кои храни има най-много?

Авокадото е най-богатият хранителен продукт

Фибри - в кои храни има най-много?

Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, но могат да повлияят сериозно способността му да усвоява останалите типове хранителни вещества. В дългосрочен план ежедневният прием на препоръчителните дневни дози фибри помага за поддържане на идеално тегло, постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар.

Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.

Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен продукт. Само едно авокадо може да осигури около 6-7 грама неразтворими фибри.

Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа около 5-6 грама влакнини.

Смокини (пресни или сушени) – и те се нареждат сред най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са сред най-балансираните хранителни продукти откъм съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки само 5-6 смокини дневно, можем да си осигурим около 15 грама фибри с почти еднакво съдържание на двата типа.

Леща – купичка сварена леща съдържа около 10 грама фибри. Наред с бързото приготвяне и високото съдържание на белтъци и фолиева киселина, това я превръща в първенец сред всички бобови култури. Непосредствено след нея се нареждат бамята и грахът.

Артишок – този зеленчук внася необходимата екзотика в списъка и има защо. Това е водещият представител на заленчуците по отношение съдържание на фибри в една порция.

 
Още за полезните свойства на фибрите може да прочетете в Puls.bg 
 
 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата