Фибрите са полизахариди, които не се усвояват от организма, но могат да повлияят сериозно способността му да усвоява останалите типове хранителни вещества. В дългосрочен план ежедневният прием на препоръчителните дневни дози фибри помага за поддържане на идеално тегло, постоянен приток на енергия към клетките и превенция на диабет, храносмилателни и сърдечносъдови проблеми. Съществуват 2 типа фибри, означавани като разтворими и неразтворими.
Разтворимите фибри придобиват гелообразна консистенция, попадайки в спомаха и червата. Така образуват своеобразна капсула около преминаващата през храносмилатения тракт храна и забавят храносмилането. По-важното е обаче, че забавят и усвояването на хранителните вещества, помагайки за поддържане ниски нива на холестерола и кръвната захар.
Неразтворимите фибри запазват по-стабилна структура по протежение на целия храносмилателен тракт. Това допринася за по-бързото преминаване на храната през стомаха и червата и за превенция на най-честите храносмилателни нарушения като запек или диария.
Авокадо – това е най-богатият на фибри хранителен продукт. Само едно авокадо може да осигури около 6-7 грама неразтворими фибри.
Круши – това е може би най-богатият на фибри плод. Една круша съдържа около 5-6 грама влакнини.
Смокини (пресни или сушени) – и те се нареждат сред най-богатите на фибри плодове. Допълнителен плюс е, че са сред най-балансираните хранителни продукти откъм съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Хапвайки само 5-6 смокини дневно, можем да си осигурим около 15 грама фибри с почти еднакво съдържание на двата типа.
Леща – купичка сварена леща съдържа около 10 грама фибри. Наред с бързото приготвяне и високото съдържание на белтъци и фолиева киселина, това я превръща в първенец сред всички бобови култури. Непосредствено след нея се нареждат бамята и грахът.
Артишок – този зеленчук внася необходимата екзотика в списъка и има защо. Това е водещият представител на заленчуците по отношение съдържание на фибри в една порция.