Гъбите шийтаке са третият най-широко култивиран вид гъби в света. Макар това да е следствие от изключителните им вкусови качества и повишения кулинарен интерес към тях, гъбите шийтаке са обект и на много научни проучвания за чисто здравните ползи от консумацията им.
Тези проучвания показват, че гъбите шийтаке имат полезни качества, напълно съизмерими с вкусовите такива.
Едно от хранителните качества, които дават предимство на гъбите шийтаке пред много други хранителни продукти, е фактът, че съдържат едновременно всички 8 незаменими аминокиселини. Това прави белтъчното съдържание на тези гъби изключително комплексно и полезно за организма.
Друго предимство на гъбите шийтаке е пренебрежимо ниското съдържание на калории и почти пълната липса на мазнини. При това почти цялото им липидно съдържание се формира от есенциални омега-6 мастни киселини и най-вече полезната линолова киселина. Истински полезните за здравето качества на гъбите шийтаке обаче идват като допълнителен бонус към посочените предимства.
Те съдържат 4 от витамините от група В (ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина), витамин D и комбинация от няколко от най-важните минерали – манган. фосфор, селен, мед, цинк и желязо. Освен тях гъбите шийтаке съдържат и някои редки, но доказано полезни за организма вещества като лентинан, еритаденин, някои специфични стероли и др. Комплексното действие на тези суровини оказва мощна подкрепа на имунната и сърдечносъдовата система.