Чесънът е чудесен натурален начин да се предпазите от редица заболявания и инфекции. Неслучайно го наричат природният антибиотик. Чесънът съдържа активни вещества, които подобряват здравословното състояние и регулират важни процеси в тялото.
Кои са основните ползи от консумацията на чесън, заради които да го включите активно в менюто си през този есенно-зимен период?
1. Съединението алицин в чесъна има мощни лекарствени свойства.
Алицинът се съдържа не само в чесъна, но и в лука и праза. Той дава характерния мирис на чесъна и лука в зависимост от концентрацията си в различните растения.
Древните китайци, римляни, вавилонци, египтяни и гърци са били много добре запознати със свойствата на алицина. Те са го използвали в традиционната си медицина за лечение на различни инфекции.
2. Чесънът е много богат на важни витамини и минерали.
Чесънът е много хранителен и богат на полезни вещества като едновременно с това е беден на калории. Той съдържа големи количества манган, витамин В6, витамин С, селен, фибри. В по-малки количества в него се срещат още калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.