Комбинирането на групи храни по правилен начин е от огромно значение за здравето. Грешният подбор на храни може да доведе до храносмилателни проблеми, а дори и до по-сериозни заболявания в дългосрочен план като наднорменото тегло е само един от проблемите.
Кои са хранителните комбинации, които задължително трябва да избягвате?
Плодове в ястията и след хранене
Например:
- ягоди в салатата
- манго в соса или дресинга
- ябълков пай или пресни горски плодове за десерт
Защо?
Плодовете преминават много бързо през стомаха и се усвояват в червата. Когато комбинирате плодове с други храни, които отнемат повече време за обработка като месо, зърнени храни, зеленчуци, млечни продукти, започва процес на ферментация. Захарите, отделени от плодовете в червата предизвикват ферментирането на погълнатата храна. Следват газове, подуване, смущения в изхождането, болки в коремната област.
Животински протеин и продукти, съдържащи нишесте
Например:
- месо и картофи
- пилешко и паста
- сандвич с пуешко или риба
Защо?
Според специалистите, животинските протеини и съдържащите нишесте продукти изискват различни храносмилателни ензими за качествената си обработка. Ето защо е препоръчително, дори в някои случаи задължително да консумирате тези продукти разделно.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.