Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско. В състава на фъстъченото масло присъстват също повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.
Ясно е, че наред с много приятните вкусови качества, този състав гарантира и няколко незаменими здравни ползи от редовната консумация на фъстъчено масло.
Превенция на високия холестерол и проблемите със сърцето
Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестеролпонижаващо действие.
В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий във фъстъченото масло.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.