Наред с много полезните си качества, богатите на белтъчини храни най-често отключват и алергия.
Причината е в това, че имунната система най-често е склонна да разпознава именно протеините като алергени и да реагира с отключване на алергична реакция.
Ето някои от храните, чието богато на протеини съдържание им отрежда водещо място сред най-честите провокатори на хранителна алергия.
Краве мляко
Статистиката сочи, че кравето мляко е хранителният продукт, към който най-много хора по света са алергични. Причина за това е една много специфична негова особеност. Наред с много високо съдържание на белтъчини, то е богато на имуноглобулини и на млечна захар, или лактоза. Интересното е, че и трите типа съединения действат като алергени и да се определи към кое точно от тях е алергичен човек е трудно.
Важно е да се отбележи, че лактозата в прясното мляко се изчерпва по време на ферментацията, поради което съдържанието й в киселото мляко е минимална и то много по-рядко провокира хранителна алергия. Причината това все пак да се случва е свързана със запазването съдържанието на млечния протеин в киселото мляко.
Ядки
Най-често се случва алергията към ядки да се отключва след консумация на такива, растящи на дърво – кашу, бадеми, шам фъстък или кедрови ядки. И алергията към ядки има своите интересни особености. Характерното тук е, че човек, алергичен към един вид ядки, развива алергия и към някои от другите видове. Освен това, за разлика от алергията към краве мляко, която често се изживява и изчезва след пубертета, алергията към ядки често е доживотен проблем.