IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Пуканки: Полезни или вредни са?

Съдържат важни влакна

Пуканки: Полезни или вредни са?

Пуканките са предпочитана храна за много хора, посещаващи киносалоните или обичащи да гледат филм, похапвайки пред телевизора вкъщи. В обществото се смята, че те са по-скоро вредни, отколкото полезни, най-вече заради мазнините, с които се правят. Но истинските и неподправени пуканки имат своите ползи за здравето. Техните свойства регулират кръвната захар, понижават холестерола, подобряват храносмилането. 
 
Може би някои от нас знаят, че пуканките съдържат фибри, но не са и предполагали, че освен тях те са богати на полифенолни съединения, антиоксиданти, витамин В комплекс, манган, дори магнезий. 

Ето няколко невероятни ползи на пуканките:
 
Храненето с пуканки осигурява на тялото енергия. Една от най-важните им ползи е, че те са от типа пълнозърнести храни. В тях има влакна, които подпомагат движението на червата и затова пуканките се препоръчват при запек. Фибрите също стимулират перисталтиката и предизвикват секрецията на храносмилателни сокове, което от своя страна помага за здравето на цялата храносмилателна система.
 
Пълнозърнестите храни съдържат ценни влакна, които могат да премахнат излишния холестерол от стените на кръвоносните съдове и артериите. Намалявайки нивото на лошия холестерол, човек има по-малък риск да получи сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, инфаркт, удар. Пуканките могат да намалят и напрежението върху сърдечната система.
 
Третата жизненоважна роля на влакната в пуканките е въздействието им върху кръвната захар в организма.
 
Още за ползите на пуканките може да прочетете в Puls.bg 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата