Ново проучване подсигурява сериозно оправдание за всички, които обичат да си похапват черен шоколад. То доказва, че какаовите флаваноли (специфичен тип биофлавоноиди) стимулират когнитивните ни функции и водят до значително повишаване на коефициента на интелигентност броени часове след постъпване в организма.
Наред с директните ползи за IQ-то ни, редовният прием на флаваноли предпазва от когнитивен упадък и може да спре невродегенеративните процеси, водещи до деменция.
Какаовите зърна са сред най-богатите източници на флаваноли в природата. Наред с ползите за когнитивните функции, флаванолите носят и мощни антиоксидантни ползи, намалявайки негативния ефект на свободните радикали върху клетките и особено непоправимите щети върху невроните.
Проучването, проведено от италиански научен екип, се съсредоточава директно върху мозъчните ползи от приема на черен шоколад. Установява се, че флаванолите не само подобряват краткосрочната памет и премахват когнитивните затруднения, дължащи се например на недоспиване, но и директно стимулират умствената дейност.
По-задълбочен поглед върху получените резултати показва, че най-облагодетелствани от полезното действие на черния шоколад може да са хората в зряла и напреднала възраст. Именно при тях моментния стимул на флаванолите върху мозъчните функции е най-осезаем.