Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още няколко имена – каркаде и китайска роза. Цветовете му са оцветени в най-искрящите нюанси на червения цвят, които бързо и лесно преминават и в отварата при приготвяне на чай. Запарката от хибискус е най-позната в народната медицина като чай каркаде. Той има изключително приятен цвят и аромат и може да се консумира както горещ, така и изстуден.
Чаят от хибискус не съдържа кофеин или калории, като единственият начин за придаване на известна калоричност на чая е чрез подслаждането му. Макар и да е основно въпрос на вкус, подслаждането на чая каркаде често е излишна процедура пореди много приятния му естествен, леко тръпчив аромат и вкус.
Консумирането на чай от хибискус се асоциира с няколко значими здравни ползи. Те произлизат основно от високото съдържание на витамин С и на биоактивни вещества от групата на антоциоаните. Това са естествени пигменти, придаващи характерния червен цвят на цветовете на хибискуса, а най-хубавото е, че те лесно преминават и в отварата след запарка. По-голяма част от тях запазват активната си форма, ако чаят не се вари дълго време.
Антоцианите действат като мощни антиоксиданти, неутрализирайки свободните радикали и подсигурявайки защита на почти всички системи на организма от опасното им действие.
Този състав на хибискуса обуслява много полезното действие на чая каркаде. Редовната му консумация действа благоприятно в няколко аспекта. Кои са те, може да прочетете в Puls.bg