Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства в менюто ни през зимата. Цитрусът предлага различни хранителни вещества, които помагат на организма да се бори с вирусите. Дали за свежа закуска или между храненията, грейпфрутът ни зарежда с енергията, която ни е нужна в студените и мрачни дни.
Хранителна стойност
100 грама розов, бял или червен грейпфрут съдържа 32 калории, 0.63 протеини, 8.08 въглехидрати, 0.10 грама мазнини, 1.10 фибри.
Плодът е богат на витамините C и B9, калий и магнезий. Доказано е, че розовият и червеният сорт съдържат по-голямо количество провитамин А, в сравнение с белия. В грейпфрута има още веществата нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните две не са полезни в големи количества). Той е и източник на пектинови фибри, които има и в ябълките. Някои сортове от цитруса са много по-полезни, защото в тях има ликопен, който е важен антиоксидант.
Консумацията на грейпфрут и други цитруси помага при умора, настинка, малария, диабет, запек, лошо храносмилане, проблеми с урината, повишена киселинност в стомаха и други. Тези плодове действат като мощен антисептик. Също така съдържат вода, която се грижи за здравето на кожата и нормалната функция на червата.