Тамаринд е вкусен, едновременно сладък и кисел плод. Наричат го индийска фурма. Смята се, че води произхода си от Централна и Източна Африка, както и остров Мадагаскар. Някои изследователи предполагат, че дървото тамаринд е пренесено в Африка от Индия.
Днес отглеждането му е разпространено в почти всички тропически райони на земята.
Растението е буйно с вечнозелени листа. Плодовете се развиват в шушулки. Могат да се консумират сурови, добавени към десерти, сушени или стрити под формата на подправка за поръсване. Често се добавя към конфитюри и сладка, произведени в екзотичните страни.
Тамаринд има невероятни ползи за здравето.
Какви хранителни вещества съдържа тамариндът?
Сред ценните компоненти в състава на тамаринда са витамините С, Е и В, както и минералите калций, желязо, фосфор, калий, манган, фибри. Тамаринд е много богат на антиоксиданти, което го прави перфектен в борбата с възпаленията и образуването на туморни клетки.
Кои са най-важните ползи за здравето от тамаринд?
Подобрява храносмилането
Тамаринд има слабително действие и облекчава запека. Съдържа огромно количество фибри, които регулират обмяната на веществата, стимулират перисталтиката на червата и ги освобождават от токсините.
Фибрите в тамаринда имат свойството да допринасят за редуцирането на натрупаната мастна тъкан в коремната област.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.