Кърмата е най-добрата храна за бебето. Поради тази причина и препоръките са през първите 6 месеца от живота му то да се храни изцяло с майчино мляко. По възможност кърменето е хубаво да продължи до навършване на една година на детето. По този начин то е защитено от инфекции, а в дългосрочен план намалява вероятността от развитие на диабет, затлъстяване и бронхиална астма.
Кърменето е полезно и за майката. Непосредствено след раждането то подпомага свиването на матката и намаляване на кървенето, така майката по-бързо се възстановява. Освен това се намалява рискът от развитие на карцином на яйчниците и млечната жлеза.
Поради продължителния период на кърмене и различните нужди на бързо растящия организъм, съставът на кърмата се изменя. Основните й съставки включват:
1. Протеини
Майчиното мляко съдържа два вида протеин – суроватъчен протеин и казеин, като суроватъчният е около 60%, а казеинът – около 40%. Това съотношение допринася за по-бързото и лесно усвояване на кърмата. Ако бебето се храни с адаптирано мляко с по-високо съдържание на казеин, то по-трудно ще се храносмила и усвоява.