Решението на проблемите с храносмилането често се намира по-близо, отколкото предполагаме. Например в кухнята. От незапомнени времена няколко билки се ползват като ефективно средство от народната медицина за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт и превенция на проблеми като нередовен стомах, подут корем, запек, влошена перисталтика и други храносмилателни нарушения.
Благоприятното действие на тези билки се дължи на разнообразните ползи, които те носят за различни звена на храносмилателната система. Тези ползи може да се изразяват в:
- Антибактериално действие – унищожават бактериите, които увреждат лигавицата на стомаха и червата (най-вече тези от вида Helicobacter pylori);
- Противовъзпалително действие – облекчаване на острото или хронично възпаление на лигавицата на стомаха или червата;
- Спазмолитично действие – релаксират гладката мускулатура в стената на стомаха и червата;
- Жлъчкогонно действие - увеличават секрецията на жлъчен сок за подпомагане на храносмилането;
- Стимулиране дейността на полезните бактерии в чревната флора;